Vítězem 24. ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se stala pražská Bellevue. Loňský vítěz – restaurace Terasa U Zlaté studně – se letos mezi deset nejlepších restaurací nedostal. Výsledky vyhlásili organizátoři soutěže na slavnostním večeru v showroomu značky Mercedes-Benz na pražském Chodově.
Maurerův výběr TOP 10 restaurací |
1. místo: Bellevue Praha (mezinárodní kuchyně)
2. místo: Four Seasons hotel, CottoCrudo Praha (kuchyně: italská, mezinárodní, středozemní)
3. místo: Levitate Restaurant Praha (kuchyně: asijská, dary moře, fusion, japonská, vietnamská)
4. místo: Portfolio Praha (kuchyně: mezinárodní, česká moderní)
5. místo: Chateau Mcely, Piano Nobile Mcely (kuchyně: česká, mezinárodní, regionální)
6. místo: InterContinental hotel, Zlatá Praha (kuchyně: česká, mezinárodní)
7. místo: Yamato Praha (kuchyně: japonská)
8.-9. místo: Le Marché Karlovy Vary (kuchyně: mezinárodní, francouzská)
8.-9. místo: Taro Praha (kuchyně: asijská, dary moře, rybí, vietnamská)
10. místo: Entrée Olomouc (kuchyně: česká, česká moderní, mezinárodní)
|
„Letošní desítka nejlepších restaurací je zajímavá tím, že se tu objevily podniky mimopražské a také restaurace spíše menších rozměrů nebo téměř rodinné, jako jsou Yamato, Levitate, Taro nebo Le Marché,“ uvedl při vyhlašování gurmán Pavel Maurer.
Pražská top trojka
Za Belleuve obsadila druhou příčku v soutěži hotelová restaurace z pražského Four Seasons Cotto Crudo, kde už několik let pracuje uznávaný italský kuchař Leonardo Di Clemente.
Třetí místo patří pražské restauraci Levitate, kterou k úspěchu dovedl šéfkuchař Christian Chu, původem z Vietnamu. Nabízí patnáctichodové menu, jehož konzumace podle Chua zabere v průměru tři hodiny.
„Bavit hosty po celou dobu není jednoduché, proto i naše gastronomické představení neustále gradujeme. Velká kuchyně Levitate tvoří zážitkový celek a opravdu se nedá přehrát během půl hodiny, musíte ho zažít. Ostatně opera se také nedá zkrátit,“ prohlásil šéfkuchař oceněné restaurace.
PODÍVEJTE SE TAKÉ:
2019: Do desítky nejlepších restaurací Česka se kromě Prahy probojovaly i podniky z Brna a Přerova
Jídlo budoucnosti: Lidl s hamburgery z hrachu odstartoval v Německu bezmasou horečku
Šest milionů na hodnocení
Restaurace letos hodnotilo 1678 dobrovolných komisařů, kteří tajně navštívili kolem 1000 vybraných podniků. Při návštěvách restaurací utratili přes šest milionů korun. Loni se do restaurací vydalo 1532 dobrovolníků. Průměrná cena jídla činila 740 korun.
Pohled do sálu showroomu značky Mercedes-Benz na pražském Chodově při na slavnostním vyhlášení nejlepších restaurací na české gastronomické mapě – v režii Pavla Maurera. Zdroj: archiv redakce
Na základě jejich chuťových zážitků vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Nyní se průvodce jmenuje Grand Restaurant. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.
Hodnotí se především jídlo, které má v konečném hodnocení dvě známky. Další známka se uděluje za obsluhu a další za interiér.